zondag 11 december 2011

Bekende conceptontwikkelaar – Gert Verhulst – Studio 100 - Sylvia Hoogenbosch

Bekende conceptontwikkelaar – 
Gert Verhulst – Studio 100
Sylvia Hoogenbosch
11-12-11

Dagelijks kunnen we zijn concepten aanschouwen. Samson en Gert, Kabouter Plop, Piet Piraat, en nog veel meer kinderprogramma’s zijn ontwikkelt door Gert Verhulst. Natuurlijk niet helemaal alleen door Gert Verhulst, maar hij heeft wel het grootste aandeel in de concepten.



De naam Gert Verhulst is ook wel te lezen als: Studio 100. Vakanties kent Verhulst eigenlijk niet, zijn lust en leven is zijn werk: ‘Dit is mijn leven, ik hou van wat ik doe. Dingen creëren, interessante mensen ontmoeten, samenwerken met inspirerende collega’s, dat is ongelooflijk boeiend. Ik denk niet dat mijn leven leuker zou zijn als ik op de Caraïben in de zon zou zitten. Goed voor een paar dagen, maar daarna zou ik me stierlijk gaan vervelen. Of beginnen met een nieuwe mini-Studio 100, en dan eindig ik waarschijnlijk terug bij af. Ik ben gelukkig zoals het is.’ (VKBanen.nl, 2007)

Wat maakt de programma’s van Studio 100 zo succesvol?
Gert Verhulst en zijn team hebben een unieke formule waarmee de kinderen benaderd worden.
“ 'Onze programma's zijn een afspiegeling van de speelplaats.' Hij verwijst naar de kabouters Lui en Klus, die in een aflevering van Kabouter Plop vechten om een stuk taart. 'We verwerken de primaire emoties van kinderen in onze karakters, maar we doen niet aan goed en slecht. Op de speelplaats heb je ook geen goede en slechte kinderen.' ” (Huijbregts, 2011)

Bij het ontwikkelen van een nieuw concept, of dit nu voor tv is, een theatershow, een pretpark of een film, vraagt Studio 100 zichzelf af waar kinderen in geïnteresseerd zijn, waar ze van dromen en over fantaseren.

Inmiddels zijn programma’s van Studio 100 te zien over de hele wereld. "Op 10 januari ging de Engelstalige versie, ‘House of Anubis’, in première op Nickelodeon USA. De jongerenserie blijkt ook daar een waar kijkcijferkanon te zijn! “De eerste aflevering kon meteen 2,4 miljoen kijkers bekoren. Nu zitten we al aan 3,2 miljoen.”
(Schimmel, 2011)




Waarom zijn de concepten van Studio 100 zo succesvol?
Volgens Geursens (Goos Geursens, auteur van meerdere boeken waaronder vakliteratuur over concepting) zijn sterke concepten betekenisvol, onderscheidend en hebben ze uithoudingsvermogen. Hoe is dat van toepassing op de concepten van Gert Verhulst en Studio 100?

De concepten zijn betekenisvol omdat bijna elk programma, elke film, elke cd aanslaat bij de doelgroep. Dit betekent bijna gegarandeerd succes bij elk nieuw concept.

De concepten zijn onderscheidend doordat er in de meeste verhaallijnen niet wordt gewerkt met goede en slechte karakters. De concepten worden ook uitgebouwd: als een programma een hit is op televisie dan volgt er een cd en een film. Kinderen kunnen alle nummers van de cd vervolgens mee zingen en dat onderscheidt veel concepten van andere tv-programma’s.

Uithoudingsvermogen: Gert Verhulst heeft bewezen zelf een behoorlijk creatief uithoudingsvermogen te hebben. Hij heeft al zoveel hits op zijn naam staan dat niemand er aan twijfelt dat we nog veel meer unieke concepten van Studio 100 voorbij zullen zien komen.

Volgens Schmitt (Bernd Schmitt,  Experiential Marketing, 1999 ) zijn er 16 typen van consumptie-emoties. Welke van deze zestien emoties zijn van toepassing op de concepten van Gert Verhulst?
De programma’s die bij Studio100 vandaan komen zijn voor kinderen en zitten daarom vol vreugde en opwinding. Tevens is dit de uitwerking die het heeft op kinderen.



Bronnen:
De lessen concepten en trends – periode 2 – jaar 1 AD Crossmedia Communicatie
Brochure 'Corporate Overview', van Studio 100

Bibliografie

Huijbregts, M. (2011, 02 10). Studio 100 is nog lang niet klaar met tv. Retrieved 12 11, 2011, from Volkskrant.nl: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1833240/2011/02/10/Studio-100-is-nog-lang-niet-klaar-met-tv.dhtml
Nijs, D., & Peters, F. (2009). Imagineering. Amsterdam: Boom.
VKBanen.nl. (2007, 10 16). ‘Ik heb nu minder lef dan vroeger’. Retrieved 12 11, 2011, from VKBanen.nl: http://www.vkbanen.nl/banen/artikel/lsquoIk-heb-nu-minder-lef-dan-vroegerrsquo/104689.html
Schimmel, I. (2011, 01 21). Remake Het Huis Anubis een groot succes in Amerika! Retrieved 12 11, 2011, from Shownu.nl: http://www.shownu.nl/verhaal/remake-het-huis-anubis-een-groot-succes-amerika

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten