woensdag 14 december 2011

trendanalyse clictivisme door Rachel van Egmond

Trendanalyse – clicktivism
Rachel van Egmond adccd1a
30-11-2011

Microtrend/product: Clicktivism, online petities, lid worden van een online actiegroep, lid worden van een hyvesgroep.
Maxitrend/consument:     Volk laat mening horen
Megatrend/maatschappij:     samen sterk zijn


'Kliktivisme' is digitale zelfbevrediging
“Internet kan een prachtig middel zijn voor positieve verandering. Net zoals de boekdrukkunst en telecommunicatie dat zijn geweest. Maar dan moet het net als deze uitvindingen wel in dienst staan van concrete actie”
Frank Hemmes


Online petities zijn helemaal van deze tijd het is een manier om je mening te laten horen die snel werkt maar is deze ook effectief, is het echt zo anoniem? Waarom kiezen mensen tegenwoordig voor een online petitie, waarom gaan zij minder de straat op?

Demonstreren is tegenwoordig uit, het gebeurt nog amper. Consumenten hebben hier de tijd niet voor en alles moet snel en makkelijker gaan. Als je ergens op tegen bent of ergens je punt over duidelijk wilt maken teken je een online petitie of wordt je lid van een groep op internet of via een social network. De consument wil zijn mening laten horen. Dit gebeurt tegenwoordig veel op het internet. Het is sneller, efficiënter, en de drempel om online ergens je naam bij te zetten is misschien ook wel lager dan werkelijk je gezicht te laten zien bij een demonstratie op straat.Een online petitie tekenen is zo gebeurd. Je vult de lege velden in en drukt op enter. Je hoeft er eigenlijk dus nog maar weinig voor te doen. De tijd dat mensen tijdens wint, sneeuw en hagel de straat op gingen in hartje winter is voorbij. We pakken een kopje warme koffie en schuiven achter onze computer. Snel, makkelijk, maar in hoeverre is het effectief? Komt het in het nieuws dat er tussen 7 en 8 uur ’s avonds  100 mensen achter hun computer plaats hebben genomen om te tekenen. Vaak niet. Komt het in het nieuws dat er een grote groep betogers op de dam in Amsterdam staat? Ja, vaak wel! Maakt dit nu verschil wanneer de petitie of het bericht bij de regering binnen komt? Sharon Dijksma van de PVDA geeft toe dat een aantal petities wel eens in een la of prullenbak terecht komt. Maar omdat petities vaak over materiële en immateriële zaken gaan en het een mening is van de burger is het toch belangrijk dat alle petities bekeken worden. Helaas zijn er zeker petities die de wetgeving hebben veranderd. Bijvoorbeeld de petitie voor de positie voor mensen die vroeg gingen dementeren financieel beter te garanderen. Hierdoor zijn er tarieven aangepast binnen de zorg voor deze groep. De problematiek moet dus groot zijn en er moeten een goede realistische reden zijn voor verbetering. Dan wordt de petitie zeker in behandeling genomen. Wanneer het alleen als pr voor een bedrijf is, dan wordt het toch minder serieus genomen door de politiek. Tenzij er een hele grote mediahype is dan let de politiek er toch op een  goede mening te creëren en de wetgeving te bekijken.
beluister hier het interview met Sharon Dijksma


Op economisch gebied geld dat mensen duidelijk kunnen laten weten via het internet wat ze van de huidige economie vinden. Dit kost de economie over het algemeen misschien zelfs minder geld. Daar waar grote groepen mensen demonstreren zal beveiliging moeten zijn en beveiliging kost nou eenmaal veel geld.
Op Demografisch gebied is er veel veranderd. In het verleden waren grote demonstraties vaak in grote steden zoals Amsterdam en Den Haag. Tegenwoordig kan iedereen in heel Nederland op ieder moment zijn stem laten horen.
Om alle online petities, sites en blogs mogelijk te maken is er een technologische geschiedenis aan vooraf gegaan. Sites werden gebouwd, video’s konden geupload worden en ga zo maar door.
Natuurlijk heeft dit op politiek gebied veel veranderd. Als mensen het ergens in het verleden niet mee eens waren konden ze hun mening pas minimaal een dag later laten horen doormiddel van bijvoorbeeld een demonstratie. Tegenwoordig kan de consument al tijdens het regeringsdebat online overal zijn mening kwijt. Ook kan de politiek makkelijker opzoek naar de meningen die in de maatschappij worden gevormd.
Op cultureel en sociologisch gebied kunnen mensen hun basisovertuigingen sneller kwijt en met elkaar delen. Ook is er nu sneller feedback op de reactie die uit de maatschappij voortkomt.


Bronnen:
Nieuws radio 1 – interview met Sharon Dijksma
molblog - 10 jongerentrends
tumblr – Ruben van Selm
les nieuwe media – Bob Götte
joop.nl -
Frank Hemmesgroene Amsterdammer - Liever lui dan activist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten