zaterdag 10 december 2011

Gelukt Concept - Mooi! Weer de Leeuw - Sylvia Hoogenbosch

Mooi Weer de Leeuw - goed gelukt concept
Sylvia Hoogenbosch
10-12-11






Het programma Mooi! Weer de Leeuw is gestart in 2005 en werd gepresenteerd door Paul de Leeuw. Het programma stopte in 2009 maar was een van de best bekeken programma's op zaterdagavond.

Hoe werd Mooi! Weer de Leeuw gelanceerd?
Mooi! Weer de Leeuw is begonnen als zomerprogramma en was een doorstart van PaPaul Live. PaPaul Live was  werd uitgezonden in de daluren en was een programma om ontspannen, onderuitgezakt op de bank naar te kunnen kijken.

Mooi! Weer de Leeuw bleek echter enorm aan te slaan en zodoende is het programma na de zomerprogrammering voortgezet.

Waarom is Mooi! Weer de Leeuw een goed gelukt concept?
Mooi! Weer de Leeuw zat op dezelfde zendtijd als Kopspijkers eens. Toen Jack Spijkerman zijn programma had op Talpa en Paul de Leeuw zich aandiende verschoven de meeste kijkers naar Nederland 1. Dit programma omvatte humor waar het Nederlandse volk op de zaterdagavond voor ging zitten. Na Kopspijkers is er heel lang geen populair amusement programma geweest op de zaterdagavond tot Paul de Leeuw kwam met zijn format.
Hij sloeg de spijker op zijn kop: hij bracht humor waar Nederland aan toe was en een verrassingsshow zoals Henny Huisman dat eens had met de Surpriseshow maar dan nog beter. Hij hield de verrassingen huiselijk, bij de mensen zelf. Het publiek werd niet verrast met auto's of vakanties maar met emoties en spullen die voor de gasten persoonlijk heel belangrijk waren. Blijkbaar was Nederland hier aan toe: een down to earth, humoristisch verrassingsprogramma.

"Hoera, de gezelligheid op zaterdagavond was teruggekeerd met als zeer lijfelijke vertegenwoordiging onze dikke VARA-vriend die naar eigen zeggen milder was geworden. Daar was gelukkig niet veel van te merken, al bleek wanneer dit wél het geval was de Leeuw op zijn sterkst. Voor mij was het hoogtepunt de voordracht van het nummer ‘blijf bij mij’ samen met violiste Emmy Verhey. Paul zong het nummer voor een meisje wiens vader niet lang meer te leven had. Emmy speelde hierbij op een viool van vioolbouwer Ruud. Paul haalde de hoge noot en iedereen, incluis Emmy, was tot tranen toe geroerd."(Leon, 2010)

Tevens is de tv-show een crossmediaal concept geworden. Het programma was zo populair dat ze na elke tv-uitzending op het internet nog verder gingen met het programma.

Uiteindelijk komt er na jaren weer een einde aan het programma van de Leeuw.
Mooi! Weer de Leeuw blijkt een maxitrend. "De wensen-formule raakt uitgewerkt. Alles is al eens aan bod gekomen. De mensen die nu een wens indienen, lijken vaak iets te verzinnen om maar in de show te komen. De sleetsheid is nog het meest te merken aan Paul zelf, die meer en meer op de automatische piloot werkt."(Roggeveen, 2009)

Hoe steekt de Interactieve experience van het programma
Mooi! Weer de Leeuw eigenlijk in elkaar?

We behandelen drie contexten die deze experience verwezenlijken:
De sociale context: Paul de Leeuw zorgt in dit programma voor een enorm samenhorigheidsgevoel bij de kijkers thuis en bij zijn publiek in de studio.

De persoonlijke context: het publiek in de studio en de kijkers voor de televisie weten globaal wat ze te zien gaan krijgen. Zodoende hebben ze verwachtingen en ze kijken naar de Leeuw om zich een uur lang te laten vermaken en te kunnen lachen.

De fysieke context: De studio waar de Leeuw in staat is heel kleurrijk ingericht. Dit helpt bij de positieve gemoedstoestand van het publiek en de kijkers thuis. 


Een afbeelding van een van de zaterdagavonden waarop Mooi! Weer de Leeuw hoog scoorde met de kijkcijfers

Bronnen en bibliografie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mooi!_Weer_De_Leeuw
http://www.mediajournaal.nl/2009/11/15/een-mens-wil-mooi-weer-de-leeuw.html

Leon. (2010, 04 14). Oer-Hollandse zaterdagavond. Retrieved 12 10, 2011, from crosscommunicatie.nl: http://crosscomm.wordpress.com/tag/mooi-weer-de-leeuw/
Roggeveen, H. (2009, 04 17). Mooi! Weer de Leeuw gaat op de schop. Retrieved 12 10, 2011, from zappen.blog.nl: http://zappen.blog.nl/vara/2009/04/17/mooi-weer-de-leeuw-gaat-op-de-schop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten