woensdag 14 december 2011

trendanalyse eten in kleine porties

Trendanalyse – eten in kleinere porties
Rachel van Egmond
28-11-2011
Micro - Menu’s in kleinere porties, kindermenu, seniorenmenu, apps over slim koken
Maxi  - minder eten weggooien
Mega - duurzaamheid
Consumenten bestellen en kopen ontzettend veel eten in restaurants maar ook thuis en veel eten wordt later weggegooid. Consumenten voelen zich schuldig voor het weggooien van eten en worden zich steeds bewuster van het feit dat het overbodig is om eten weg te gooien. Helaas vindt de consument het nog lastig om dit daadwerkelijk toe te passen omdat je in bijvoorbeeld supermarkten veel grootverpakkingen koopt. Of wanneer je in restaurants je eten besteld je een bord vol eten krijgt wat over het algemeen thuis nooit op zou scheppen laat staan op zou krijgen. De consument stelt het op prijs als restaurants en supermarkten hier op in spelen.
Daarom ontstaan er steeds meer restaurants waar je je portie eten in small, medium of large kan bestellen of dat alles zo groot is als een gemiddeld voorgerecht.
Deze trend komt voor uit de behoefte naar duurzaamheid vanuit de maatschappij.

De mens wordt zich steeds bewuster dat er mensen met minder geld en eten zijn.
De maatschappij staat hier dan ook tegenwoordig steeds meer bij stil en is opzoek naar oplossingen. Voor de maatschappij houdt dat in dat er steeds bewuster wordt nagedacht over duurzaamheid, gezondheid en een eerlijke verdeling maar dat de gemiddelde mens dit nog best moeilijk vindt om daadwerkelijk toe te passen.
Op economisch gebied geld dat er niet alleen eten letterlijk in de prullenbak wordt gegooid maar ook geld.Restaurants hoeven niet minder te verdienen omdat ze minder geld kunnen vragen voor kleinere porties. Door de kwaliteit hoog te houden en er een bijzondere manier van serveren van te maken kan de prijs verhoogd worden waardoor het Kiet wordt gespeeld.
De politiek kan hierin ook een rol spelen, er zou bijvoorbeeld een wet kunnen komen voor het maximum kilo’s weggegooid voedsel per jaar kunnen komen.
Cultuur en sociologie; als we kijken naar de primaire basisovertuigingen willen mensen tegenwoordig steeds meer aan andere denken, door het eten van kleinere hoeveelheden blijft er meer over voor andere mensen.
Op ecologisch gebied kan hier een grote vooruitgang geboekt worden omdat er minder natuurproducten en dieren rechtstreeks in de prullenbak verdwijnen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten