donderdag 29 december 2011

Mislukt Concept_Kimberley Osepa


Het programa Ushi en Dushi is naar mijn mening geen geslaagd concept geweest mede omdat hier veel ophef over is geweest. Ik ben van mening dat dit concept de nageaapte versie van Ushi en Van Dijk is en daarmee niet echt onderscheidend, origineel en vernieuwend. Daarnaast ben ik het met sommige onderstaande argumenten eens dat Wendy zich niet goed verdiept heeft in de Surinaamse en Antilliaanse cultuur alvorens het programma te verkondigen. Ik vind de versie Ushi & dushi dan ook een stuk minder lachwekkend dan de vorige en haar manier van acteren vond ik erg tekort schieten. Cultuur speelt dus een belangrijke rol bij het falen van dit concept.

Wat gebeurt er in Nederland?
Ushi & Dushi is het nieuwste tv-programma van Wendy van Dijk. In het programma interviewt ze, verkleed als een Japanse journaliste (Ushi) of verkleed als een journaliste uit Curaçao (Dushi), bekende Nederlanders.
Het programma is erg populair. Naar de eerste uitzending keken  wel 2,4 miljoen mensen. Maar er zijn ook mensen die zich beledigd voelen door het typetje dat Wendy van de Antilliaanse Dushi heeft gemaakt. Ze vinden het typetje beledigend.  Omdat ze met een raar (verkeerd) accent spreekt en er een dikke mevrouw van heeft gemaakt.
Een politica (= een vrouwelijke policus)van Arubaanse afkomst zei: “Een Antilliaan klinkt niet als een Surinamer en waarom moet ze zo lelijk zijn? Het typetje komt over als een luie en domme dame die hele domme dingen doet die ze zelf niet doorheeft. Ik vind het kwalitatief gezien niks.”
Rechtzaak?
In het programma doet Dushi alsof ze werkt voor de omroep TeleCuraçao. Maar die omroep is daar niet blij mee. Volgens de omroep voelen mensen zich beledigd door het typetje. Haar accent zou bijvoorbeeld niet goed zijn en haar grappen niet leuk genoeg. TeleCuraçao wil misschien naar de rechter stappen.
Wendy antwoordt
Wendy van Dijk is het niet eens met de kritiek. In het programma  
De Wereld Draait Door zei ze dat de mensen op de eilanden Curaçao en de Antillen het juist wel heel leuk vinden.
Uit Japan zijn er nog geen klachten binnen

Ushi en van Dijk
Ushi en Van Dijk is een programma met de verborgen camera, waarin bekende en onbekende personen in de maling worden genomen. Het programma werd van 1999 tot 2002 geproduceerd voor Nederlandse commerciële omroep SBS 6. Herhalingen worden sinds 2008 uitgezonden op Comedy Central Family.
De presentatie van het programma ligt in handen van Wendy van Dijk. In de eerste helft van het programma neemt Wendy van Dijk samen met een bekende Nederlander een fan van deze bekende Nederlander in de maling. Het programma is echter vooral bekend geworden door de tweede helft van het programma, waarin Van Dijk het typetje "Ushi" speelt. Het typetje Ushi Hirosaki is een Japanse journaliste, die er met haar rechterhand (gespeeld door de Japans-Nederlandse acteur Hiromi Tojo) op uit trekt om nietsvermoedende (inter)nationale bekendheden voor de gek te houden. In de rol van Ushi neemt Van Dijk haar slachtoffers interviews af, waarin ze bizarre vragen stelt. Het typetje Ushi heeft een zeer beperkte Engelse woordenschat, wat vaak (dubbelzinnige) spraakverwarring oplevert. Hierdoor ontstaan komische situaties.
Na enkele jaren werd in juni 2009 door RTL4 bekend gemaakt dat in het najaar van 2009 Wendy van Dijk terugkeert met Ushi & Dushi op de zaterdagavond. Later volgen er Ushi & Loesie (2010) en Ushi & The Family (2011). De naam "Ushi" komt in Japan niet als (voor)naam voor. Het is het Japanse woord voor "koe".







Bronnen
Opgehaald op 29 december 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten